שלל טעויות בתכנון המטבח
- danielzrihan
- 7 בנוב׳ 2015
- זמן קריאה 9 דקות
טעויות נפוצות בתכנון מטבחים:
מטבח הוא אחד המקומות העיקריים בבית שבו מתבצעות שלל טעויות מרגיזות וטיפשיות. מכיוון שהמטבח הוא מקום שבו אנו מבלים זמן רב, ולרוב נעשה בו שימוש יומיומי ומאסיבי, כל טעות בתכנון ובעיצוב שלו תהיה קריטית במיוחד. טעויות בעיצוב מטבחים לרוב יתגלו מהר מאד, התוצאה תהיה חוסר נוחות שתוביל לניסיונות למציאת פתרונות שונים ומשונים. פעמים רבות מטבח שאינו מתוכנן נכונה יהיה מטבח יותר מלוכלך, יותר מבולגן לא רק בגלל שאתם בלגניסטים אלא בגלל התכנון הלקוי. מכיוון שהמטבח הוא החדר הכי "מסובך" לתכנון בבית ויש בו הרבה פרטים שיש לשים לב אליהם, אני תמיד מתכננת אותו באופן עקרוני כבר בתחילת הפרויקט, מיד לפני תכנון ובניית תכניות עבודה (תכניות חשמל, אינסטלציה, ריצוף ומיזוג אוויר). תכנון מקדים שכזה מסייע לפתור את מרבית הבעיות בהמשך ונותן תשתית מצוינת ומספקת למטבח האידיאלי בשבילכם.

טעות ראשונה: ההפרדה בין הכיור לכיריים:
כפי שצוין במאמר על עיצוב פנים מטבחים, אסור להפריד בין הכיור לכיריים במטבח. הפרדה שכזו תביא למטבח מלוכלך תמיד, לכך שכל מה שתשטפו ותחתכו ליד הכיור ותרצו להעביר לבישול מעל הכיריים יטפטף/ייפול לכם בדרך הארוכה והמיותרת אל הכיריים. מה נכון לעשות – תמיד לדאוג שישנו משטח עבודה נכון בין הכיור לכיריים (בטווח הגדלים שבין 80-120). על משטח העבודה להיות פנוי, מסודר ונקי (לא להניח עליו מכשירים חשמליים או אפילו יבשן את הכלים, בתכנון טוב של המטבח יהיה להם מקום מסודר משלהם) כך תוכלו לשטוף, לחתוך ולהכין את המזון ולהעבירו בבטחה לבישול בכיריים.
במטבח זה הכיור והכיריים נמצאים על אותה צלע, במרחק שיוצר משטח עבודה אידיאלי

טעות שניה: חלון מעל לכיריים
אולי אחת הטעויות הכי מעצבנות ומלכלכות שיש. מי שמתכנן מטבח שבו ישנו חלון מעל לכיריים פשוט אינו מבין דבר בבישול או בניקיון או בשניהם, אין דרך אחרת להסביר מדוע הוא דן אתכם לעונש שכזה. במטבח שבו מבשלים ולעיתים מטגנים היינו רוצים שתהיה לנו האפשרות הסבירה לפתוח חלון על מנת לאוורר אותו בזמן הבישול. אם החלון ממוקם מעל הכיריים במטבח, עליכם לחשוב פעמיים איך תוכלו לפתוח את החלון מבלי שהלהבה תיכבה לכם מהרוח הקרירה הנושבת פנימה (גם אם היא לא מאד חזקה). לאלה מכם שיש חלון מעל הכיריים כמה פעמים מצאתם את עצמכם חושבים, מתכננים ומהנדסים את מידת פתיחת החלון כך שלא תפגע בלהבה? אם יש חלון בעל כנפיים לפתיחה רגילה (בשונה מהזזה) לא תמיד נוח לפתוח אותו ופעמים רבות במהלך הבישול אתם מוצאים את עצמכם נאבקים עם הדלת שלא נסגרת עד הסוף והיא בדיוק אבל בדיוק מעל לסיר שמעל הלהבה שבה אתם צריכים לבשל. חשבתם שכיבוי הלהבה מהרוח ואי הנוחות שבפתיחת או בסגירת החלון הן הבעיות היחידות? אז ישנה בעיה מעצבנת לא פחות, שמציקה בעיקר למי שמנקה אחרי שהוא מבשל (מקווה שלא איבדנו את רוב הגברים), אין תענוג מפוקפק יותר מלנקות פרופיל או זגוגית של חלון מההתזות והשאריות של המזון המתבשל ומשפריץ לו מן הכיריים. התוצאה לדבר הזה תהיה או עבודה קשה ומיותרת מאד או שפשוט החלון באזור שמעל הכיריים ישנה את צבעו ומרקמו המקורי לצבע שמנוני ומגעיל של תמהיל התבשילים השונים שאי פעם בישלתם בכיריים הללו.
מה נכון לעשות – עשו לעצמכם טובה ענקית ואת החלונות במטבח מקמו מעל למשטחי העבודה ומעל לכיור. תמיד יהיה נעים להביט בנוף הנשקף בחלון בזמן שאתם שוטפים כלים או לשים בצק, וליהנות מאוורור המטבח. כמובן שאסור לשכוח שבחלון שממוקם מעל לכיור, יש לוודא כי הקו התחתון של החלון מתחיל מעל לברז, כדי שתוכלו לפתוח את החלון (תתפלאו כבר קרו דברים מעולם).
טעות שלישית - מדפים פתוחים במטבח:
הרבה אנשים מאד אוהבים לשים את כליהם היפים על גבי מדפים פתוחים המוצגים לראווה במטבח. זוהי מחשבה חביבה, אך מאחוריה מסתתר שעבוד לניקוי וסילוק האבק ועל כך נשאלת השאלה למה?. ישנה צורה יותר נוחה ופשוטה להציג כלים יפים במטבח והיא ויטרינה, היא יכולה להחליף חלק מדלתות הארונות העליונים במטבח, או להיות מוצגת באופן ייחודי בפינה משלה. אפשר לשלב תאורה בתוך הויטרינה ולשים דגש על הכלים היפים שלכם, מבלי שיכסה אותם האבק ומבלי שתצטרכו לנקות אותם כל פעם לפני שאתם באמת משתמשים בהם. אם מאד מאד רוצים לשלב אלמנט של מדף במטבח, רצוי שיהיה זה מדף שמכיל ספרי בישול, או אלמנטים דקורטיביים כמו פסלונים ועציצים, שלא באמת משנה אם הם מתכסים באבק (עדיין נצטרך לנקותם, אך בתדירות הרבה יותר נמוכה).
ויטרינה לכלים מאפשרת להציגם לראווה מבלי לחשוף אותם לאבק

טעות רביעית - ארונות תחתונים עם דלתות:
מדובר בתופעה שהולכת ונעלמת מן העולם, ולא בכדי. מכירים את זה שכדי לשלוף סיר מהארון עליכם להתכופף ולהתחיל לזחול בתוך הארון. אז זהו שהיום ברוב המטבחים החדשים כבר לא צריך להיות אקרובט כדי למצוא סירים! הפתרון הוא פשוט וגאוני עד מאד והוא כמובן מגירות. כיום כשמתכננים מטבח ברובם המכריע של הארונות התחתונים יהיו עם מגירות, ככה קל לשלוף אלינו את כל הכלים לראות בקלות מהו תוכן המגירה ופשוט ליהנות מנגישות מלאה במטבח. אני מאד ממליצה שגם בארון שמתחת לכיור תשקיעו עוד קצת ותתכננו מגירות מיוחדות בעלות מגרעת לסיפון של הכיור, בהן תוכלו לארגן את חומרי הניקוי ואפילו את הפחים שלכם. הדבר יכול לשפר את איכות החיים שלכם באופן מופלא ולחסוך מכם את הרכינה והחיפוש אחרי המטליות/סקוצ'ים/סבון כלים/ אקונומיקה ושאר חומרי ניקוי בכל פעם שאתם צריכים לנקות את הבית או למצוא סבון כלים.
טעות חמישית - פינה במטבח:
לפעמים כאשר אנחנו רוצים להרוויח עוד קצת שטח אכסון שכרנו יוצא בהפסדנו וזה בדיוק הסיפור של הפינה במטבח. פינה היא דבר מאד לא נוח שנוצר במטבחי ח',ר' או מ'. מהימים הראשונים של המטבחים ועד היום התכנסו מיטב המוחות האנושיים כדי לנסות ולפתור את עניין הפינה במטבח. היו המצאות כגון קרוסלה מסתובבת, מדפים הנשלפים בזויות משונות, ארון פינתי שאתה יודע מהיכן אתה נכנס אך לא מהיכן תצא והמג'יק קורנר הנוכחי שפשוט אינן מספיק מוצלחות או יקרות או שפשוט מתקלקלות מהר. העצה הכי טובה שתוכלו לקבל לגבי הפינה במטבח היא פשוט לבטל אותה. ניתן לנסות ולתכנן את ארונות המטבח ככה שצלע אחת תהיה שקועה כנישה, ואז ויתרתם על הפינה. אם אין באפשרותכם לתכנן צלע שכזו ונוצרת לכם פינה, פשוט ניתן לחסום אותה במחיצה פנימית בתוך הארון ובכך לבטל אותה. דווקא לאחרונה נתקלתי בפתרון מעניין וחביב של מגירה פינתית, אך לצערנו זהו פתרון יקר למדי.
טעות שישית - אחסון לא נכון/חוסר נגישות:
אם אתם מרגישים שלמרות אהבתכם הגדולה לבישול, אין לכם חשק לקום, להוציא את הסירים, המחבתות והכלים מכל מיני חורים נידחים במטבח ולהתחיל לחפש בארון המזווה את חבילת הפסטה שהנחתם שם לפני חצי שנה, סימן שהמטבח שלכם אינו מתוכנן ומאורגן נכונה. כאשר מתכננים מטבח, חשוב מאד להיות מודע לאזורים ה"חמים" במטבח, אזורים בהם מתרחשת מרבית פעילות ההכנה, הבישול והאפייה. רוב הפעילות הזאת מתבצעת בכיור ובמשטח העבודה שלידו וכמובן בכיריים. מן ההיגיון שבאזורים הסמוכים לאזורים אלו, נאכסן את הכלים המשמשים אותנו הכי הרבה להכנת המזון ולבישולו. למשל רצוי מאד שבמגירות שמתחת לכיריים יהיו מאוחסנים הסירים והמחבתות השימושיים ביותר שלכם (מניסיון של בשלנית, לרוב יש שניים שלושה סירים בהם אנו מבשלים את מרבית האוכל וישנם עוד סירים ומחבתות יותר מיוחדים או חגיגיים שמשמשים אותנו להכנה של אוכל בעתות חגים ואירוח או בהכנה של מתכונים שאיננו מבשלים ביומיום), ובמגירות יותר נמוכות או באזורים אחרים סירים ומחבתות שאנו נוטים להשתמש בהם פחות. נכון, הדבר יצריך מכם לחשוב טוב טוב באילו כלים אתם באמת משתמשים ואולי גם תבינו שמטבח הוא אולי אחד המקומות הכי מועדים לאגירת יתר של כלים שפעם קיבלתם ממישהו שעבר דירה כשהייתם סטודנטים, או ממתנות שונות ומשונות, או שאפילו קניתם לעצמכם כי לא יכולתם להתאפק ולהשאיר בחנות את הקולפן האקרובטי בעל חמישה עשר הלהבים. עשו לעצמכם טובה גדול ותמיינו את כלי המטבח שלכם, תחשבו טוב טוב האם בשנה האחרונה השתמשתם בכלי מסוים או שרק העברתם אותו ממקום למקום, כדי למצוא את הסיר השימושי שממוקם מאחוריו? אם התשובה היא כן, כדאי להעביר את אותו כלי הלאה לאגרנים יותר כפייתיים מכם או לפח. לאחר המיון תחשבו באמת באיזה תדירות אתם משתמשים בכלים מסוימים ומהו המיקום הכי נכון למקם במטבח. לגבי אכסון יבש של מזונות, רצוי שיהיה לכם במטבח ארון מזווה למזון, רצוי מאד שהוא לא יהיה בקרבה גדולה לתנור האפייה (על מנת שיישאר קריר ויבש). כיום ישנם פתרונות פרזול נהדרים לארונות מזווה, כולל מגירות נשלפות שמקילים מאד על ארגון המזון ונגישות אליו. פתרונות כאלו מונעים את המצבים שבהם עד שאתם מגיעים לחבילת אורז שקניתם לפני שנתיים (אם הצלחתם לחפור מספיק עמוק בארון ומצאתם אותה), ואז אתם מגלים שלפני חודשיים פג תוקפה. אצל אנשים דתיים/שומרי מסורת חשוב לתכנן אף יותר את הסדר במטבח (מבחינת חלבי ובשרי) וכמובן לארגן ארון לאכסון כלים לפסח, כמו למשל בארון מעל למקרר או בארונות הגבוהים במטבח. בכל מקרה כשאתם מתכננים מטבח ודאו שכל הנקודות הללו ברורות ושיש מקום לכל אותם כלים ומכשירים שיש לכם במטבח ואל תתפשרו על התכנון הסטנדרטי של הנגר או חברת המטבחים שלכם.
תכנון מפורט של כל תכולת הארונות והמגירות במטבח יוצרת אכסון ונגישות נכונים

טעות שביעית - ספה במטבח:
כן כן אתם קוראים נכון, ספה במטבח הוא סוג של טרנד חדש, כיאה וכיאות לטרנדים רובם הגדול לא תמיד מתאימים ומוצלחים עבורנו (רוב האנשים הרגילים שמלכלכים קצת כשאוכלים, לא נדבר על אנשים שיש להם ילדים קטנים). פעמים רבות במהלך עבודתי כמעצבת פנים, אני נתקלת בבקשות לעשות "כמו שיש במגזין", המשפט הזה ראוי להתייחסות מיוחדת וטוב להדגים אותו כאן בדוגמא של ספה במטבח. למגזיני עיצוב יש חשיבות רבה בהצגה ובפרסום של מעצבים, רעיונות וחידושים בתחום עיצוב הבית, אבל חשוב להבין כי התמונות והעיצוב בהם באים להמחיש נקודה ורעיון. לא תמיד צריך ליישם את הרעיון אחד לאחד כמו שיש במגזין, יתרה מזאת מגזינים או חללי תצוגה יפים ומהודרים ככל שיהיו, אינם בית שבו אנשים אוכלים, ישנים, מתקלחים, מארחים וחיים. על כן במגזינים אין דגש על התאמה של חלל התצוגה לחיים של אנשים, כמו שאנו עושים כשאנו מתכננים בית. לכן, חשוב מאד להתעדכן ולעלעל במגזינים, בחללי תצוגה ובחנויות לעיצוב הבית אך גם חשוב להבין שלא חייבים ליישם את מה שרואים בדיוק, אפשר להיצמד לרעיון/צבע/טקסטורה מסוימים ולהתאים אותם לצרכים שלנו, כך שהם ישרתו אותנו ולא אנחנו אותם!. בחזרה לדוגמא של הספה במטבח, האם באמת צריך להסביר שבשולחן האוכל לא ממש מתאים לשים ספה? נסו לחשוב איך נראית הרצפה שלכם אחרי ארוחת הערב, אחרי ארוחת ערב עם ילדים קטנים? באמת הייתם רוצים שכל התצוגה המלבבת הזאת תהיה מדי ערב על הספה המעוצבת שבחרתם לשים במטבח? אם אתם ממש מתעקשים על הקונספט המשונה לפחות שהספה תהיה מחומר קל לניקוי, כמו עור ודמויי עור. אך עדיין, גם לנקות פירורים ושאריות מזון מקפלים של ספה זה לא ממש תענוג שאתם רוצים לחוות באופן יומיומי, לא משנה כמה שולחן האוכל שלכם יהיה דומה לדיינר אמריקאי מגניב מהסרטים. המלצתי היא שאם אתם רוצים לעשות משהו מגניב יותר משולחן עם "סתם" כיסאות, אפשר לשלב בפינת האוכל או בשולחן האוכל במטבח ספסל יפה ומיוחד, או שילוב מעניין של מספר סוגי כיסאות, ששוברים את הקונספט הרגיל אך עדיין ניתנים לתחזוקה שוטפת בצורה שפויה.
את הספה במטבח עדיף להשאיר למסעדה

טעות שמינית - כשרוכנים מעל לשיש לא רואים כלום:
תאורה במטבח היא נושא רגיש שיכול מאד להפריע למהלך הבישול והשימוש במטבח. במקומות רבים נהוג לשים תאורה אחת מרכזית במרכז המטבח וזהו. מכיוון שמשטח העבודה במטבח הוא משטח שאמורים לעבוד עליו, רצוי מאד שתהיה תאורה פונקציונלית מעליו. כדאי גם שתהיה תאורה כזאת גם מעל לכיור ולכיריים, כדי שנוכל לראות את צבעו של המזון המתבשל בזמן אמת או אם נשאר לכלוך על הכלים הנשטפים. על התאורה הזאת להיות מעל לפונקציות הנ"ל אבל לא בצורה כזאת שאם אתם רוכנים מעל הכיור-כיריים- משטח עבודה, אתם מצילים לעצמכם על האור. גם כאן חשוב מאד להבין מראש את המיקום של התאורה במטבח ולתת לכך התייחסות מיוחדת בתכנית החשמל. אם אתם לא נכנסים לשיפוץ משיקולי תקציב, תוכלו לנסות ולהוסיף גופי תאורה פונקציונלית: יש היום פתרונות מעניינים מאד בשוק כמו למשל "סטריפים" של לד שאפשר להדביק מתחת לרהיטים הגבוהים במטבח. פתרון מעניין נוסף הוא "פסי צבירה" שהם מספר נורות על גבי גוף תאורה אחד, שניתן לכוון כל אחת לכיוון אחר, ובכך להיות יותר דינמיים לכיווני התאורה (גם יפה וגם שימושי). ניתן לפנות ליועצי תאורה, או אפילו ברשתות התאורה הגדולות ישנו אדם שתפקידו לסייע ולייעץ ללקוחות ולנסות להגיע לפתרונות טובים. לפעמים תוספת של קרניז גבס במטבח, מעל למשטח העבודה שבתוכו מכניסים את גופי התאורה, יכולה לספק פתרון טוב ואלגנטי לתאורה בעלויות סבירות יחסית.
תאורה נכונה היא חיונית למטבח

טעות תשיעית - שקעי חשמל לא מתוכננים:
מכירים את השקע המעצבן של החשמל שנמצא במטבח בדיוק מעל השיש? אותו שקע שתמיד צריך לחבר לו את חוט החשמל הפוך על מנת שניתן יהיה לחברו (כי אם לא הכבל והחיבור של החשמל פשוט לא נכנסים לשם). מכירים את זה שבכל פעם שאתם רוצים להפעיל גם את המיקסר וגם את המג'ימיקס, אתם צריכים בכל פעם להחליף את החיבור לשקע? טעות נוספת הקשורה לחשמל היא ששקע החשמל מתוכנן בדיוק מאחורי המכשיר עצמו כמו מאחורי התנור, בדיוק באמצעו ועל מנת לנתק או לחבר את התנור צריכים להזמין שלושה סבלים שירימו אותו ועוד אחד שישתחל ויגיע לחשמל. תכנון לקוי של שקעי החשמל במטבח יכול להקשות על הבישול מאד. לכן אם אתם לפני בניה או שיפוץ שימו לב טוב טוב לתכניות החשמל במטבח, אל תהססו לבקש שיסבירו לכם היכן יש שקעים, ומה גובהם ביחס לשיש? היכן יש תאורה ומאיזה סוג? כמה שקעים יש לכם ומה השימוש המיועד להם? נסו להבין היכן כל מכשיר חשמלי במטבח ממוקם והיכן נמצאים מכשירי החשמל ביחס אליו. אם המטבח שלכם משופע במכשירים חשמליים שאתם באמת משתמשים בהם בתדירות גבוהה יש להתייחס לכך בתכניות החשמל. שקעי החשמל צריכים להיות במקומות קרובים ונגישים למכשירי החשמל במטבח, הם צריכים גם להתאים למכשירים שלכם ( לדוגמא אם יש לכם מיקסר מאמריקה ואתם צריכים שנאי שיתאים אותו לחשמל בארץ, עליכם לידע את המתכנן שלכם על כך, שיארגן מקום מיוחד לכך). שימו לב שאם אתם מתכננים כיריים חשמליות, יש להתאים להן שקע מיוחד, תלת פאזי. לתלת פאזי לכיריים ישנה אופציה לשדרג לשקע שיכול להיות חבוי בתוך הקיר ונקרא "שקע שוקו" (יותר אלגנטי, מאחר שהשקע התלת פאזי הוא גדול למדי ותופס מקום רב, אך לשקע שוקו יש תוספת במחיר, כמובן).
תכנית חשמל מפורטת למטבח מונעת עוגמת נפש ביום יום

נקודות אחרונות לסיכום:
תכנון לקוי של המטבח יכול לגרום לעוגמת נפש יומיומית ולמראה מלוכלך ומבולגן. פעמים רבות אני שומעת אנשים שמתלוננים שהמטבח שלהם קטן מדי, לא נוח, חסר משטח עבודה וכן הלאה תלונות רבות ונכונות. לא תמיד המטבח הוא באמת כל כך קטן! הוא פשוט יכול להיות מתוכנן גרוע או שאין בו מספיק שטחי אכסון! שוב אני חוזרת ומדגישה כי תכנון ומחשבה מראש יכולים לפתור את רוב רובן של הבעיות במטבח שלכם!. אם אתם גרים בדירה שכורה או שאין לכם יכולת תקציבית לשנות את המטבח, נסו לסדר ולארגן אותו בצורה שתיתן שימוש נוח וחלק בו ככל האפשר. נסו לפנות את השיש שבין הכיור לכיריים מייבשן הכלים, מבקבוקים/תבלינים/ קופסאות ושאר ירקות. ובכלל רצוי שלא יהיו לכם על השיש כל מיני דברים, מלבד הדברים שחייבים להיות שם (כמו מכשירים חשמליים שאין להם שום מקום אחר). נסו להיפטר מכלים שאינם משמשים אתכם באופן יומיומי ולעשות סדר בערכת הסירים והמחבתות שלכם. נסו לארגן לכם פינת שתייה חמה/ קפה מסודרת. תמיד ניתן אם יש מקום להוסיף יחידת ארונות של שידה או ויטרינה שבה תשימו את הדברים שמשמשים אתכם לעיתים רחוקות יותר (כלים לפסח או סטים מיוחדים של כלים שאתם מוציאים לעיתים רחוקות). זכרו על מנת לבשל מצוין לא צריך מיליון סירים , אלא שניים שלושה סירים טובים, מחבת, קרש חיתוך וסכין משובחת. כל השאר הוא בגדר מותרות (קשה מאד לוותר עליהן, אך הכל עניין של סדר עדיפויות), ואם יש מגבלת מקום צריך לדלל את הכמויות במטבח ולשמור על הסדר. בהצלחה!
רוצים להחליף את המטבח ולא יודעים איך להתחיל? אתם מוזמנים להשאיר את פרטיכם ואשמח לסייע לכם בתכנון ובחירת חומרים למטבח מתוכנן, פונקציונלי ויפה שתמיד חלמתם עליו.